
Temadag om och kring ull
Söndag 11 december klockan 10.00 - 16.00
Ebelingmuseet och Allmänkulturen tillsammans med Sörmlands museum bjuder in till en dag med föreläsningar, inspiration och möjlighet att mingla, nätverka och prata om ull och hantverk.
PROGRAM
Den här sidan uppdateras kontinuerligt och viss information kan komma att ändras.
Klockan 10.00 - 12.30
Föreläsningsserie Anmälan krävs
Från klockan 13.00
Mingel och verksamhetspresentationer
Klockan 12.00 - 16.00
Se utställningen Handen andas med världen och prova på att karda, spinna och väva
Föreläsningsserie
- Annkristin Hult
Vad händer med svensk ull?
Annkristin Hult beskriver olika initiativ och projekt på regional nivå och hur de har bidragit till nationell utveckling. Det handlar om lokal produktion, starka nätverk och vilja att våga satsa. Har vi råd att inte satsa på ull?
- Åsa Pärson
Hur ser det ut?
Åsa Pärson berättar om:
Provvävningen – om att arbeta sig fram till önskade och oönskade resultat och om bokprojekt Fabricate och Konsten att väva.
Språket – om att sätta ord på materialets kvalitet i ett utforskande projekt om ull, ambition, önskningar och handspinning.
Hantverk vs industri – om att skissa i handvävstol och produktutveckla i en vävmaskin.
- Kerstin Neumüller
Ett tekniskt ulltyg utan plast
Det blir allt mer populärt att använda ull i textilindustrin men måste man verkligen blanda ull med polyesterfibrer för att den ska bli slitstark?
Kerstin Neumüller presenterar sitt ullprojekt där hon vill visa att ett plagg av ull kan vara både oerhört slitstarkt och mjukt - Om man vet hur man ska utnyttja ullen på ett bra sätt. Projektet är genomfört med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Annkristin är ullkännare och entreprenör. Hon har bland annat arbetat som nationell utvecklare på Nämnden för hemslöjdsfrågor med fokus på den svenska ullnäringen, där hon till exempel har arbetat med att etablera branschorganisationen Arena svensk ull.
Foto: Annkristin Hult
Åsa Pärson har beskrivits som en textil virtuos av den lågmälda sorten. Hon är formgivare, lärare och konstnär och hennes arbeten ställs regelbundet ut i både i Sverige och utomlands. Hon är utbildad på vid Väfskolan, Textilhögskolan i Borås samt vid Konstfack, Stockholm. Pärson har mästarbrev i handvävningsyrket.
Det avskalade och det basala i produkter, material och mönster är hennes signum, inte för att det på något sätt är enkelt, Åsa Pärson är skicklig i konsten att hitta en balans i det enkla och det uttrycksfulla. Hon använder sin vävning som ett sätt att skissa fram produkter och mönster, och hämtar gärna influenser från bland annat Japan och dess estetik och filosofi kring färgning, hantverk och textil. Hennes utforskande förhållningssätt till textil har inneburit en rad samarbeten utomlands, vävningen har tagit henne till Japan, Myanmar, Nepal, Laos och Kambodja.
Åsa Pärson har i sin praktik en plats på den samtida vävscenen och är även en aktiv medskapare av densamma. Hon är initiativtagare av och grundare till Svenska Vävakademin och innehar ett femårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Hon värnar den konstnärliga researchen inom sitt fält och i sin egen praktik, men har också ägnat sig åt utforskandet av materialens egenskaper och teknikens möjligheter som medformgivare i sin undervisning vid flera skolor i Sverige.
Åsa Pärson är representerad på Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd och flertalet landsting.
Fabricate, Konsten att väva samt Yoroke är tre bokverk av Åsa Pärson.
Text av Frida Arnqvist Engström

Foto: Sofia Ekström
Kerstin Neumüller är författare och slöjdare. I sin verkstad i den gamla tumstocksfabriken i Mellösa arbetar hon med textil och trä, och hennes bandgrindar har fått särskilt mycket uppmärksamhet på senare år. Kerstins böcker heter Handbok om Indigo, Lappat och Lagat och Simple weave - Väv utan vävstol.
Under sommaren har Kerstin Neumüller med anledning av sitt projekt Ett tekniskt ulltyg utan plast, experimenterat med isländsk ull, som har både korta, mjuka fibrer och långa, slitstarka och hårda fibrer. Resultatet är ett tyg som är mjukt och värmande på ena sidan och slitstarkt och grovt på andra sidan.

Foto: Ellinor Hall
Mingel och verksamhetspresentationer
från klockan 13.00
Aktörer som till exempel Båvens spinnhus, Hemslöjden Sörmland och Sörmlands museum kommer att ge en inblick och kortare presentation av sina verksamheter.
Avslutningsvis rundas dagen av med att Petter Hellsing håller i en visning av sin utställning.
Handen andas med världen
Tid och plats
11 december klockan 10.00 - 16.00,
Ebelingmuseet, Eskilstunavägen 5
Anmälan
Föreläsningsserien har begränsat antal platser. Anmäl dig till ebelingmuseet@eskilstuna.se
Till programmet klockan 13.00 - 16.00,
behövs ingen föranmälan.
Alla aktiviteter är utan förkunskaper och helt kostnadsfria.
Varmt välkommen!