Åsa Cederqvist

Konstnären Åsa Cederqvist har tilldelats Carl-Axel Valéns konststipendium 2023. I samband med detta visar hon i höst en utställning på Eskilstuna konstmuseum.

ÅSA CEDERQVIST
21 oktober 2023 – 28 januari 2024

Åsa Cederqvists två konstverk. På ett svart podie står en rosa tyg-skulptur med slingrande murgröna, rosa tyll och rosa garn som hänger ned längs sidan av podiet. Framför podiet ligger två tygskulpturer, den främre i en läppliknande form, båda i rosa marmorerade toner. Bakgrunden är mönstrad i livliga färger.

Åsa Cederqvist, Helplessly Deserted (2021), Ripped Wide Open (2021). Foto: Lisa Björk.

Cederqvist får stipendiet med motiveringen:

"Åsa Cederqvists konst kännetecknas av rörelse, som en ständigt föränderlig föreställning där platser, personer och objekt tilldelas olika roller. Hennes verk kan ses som djupt personliga undersökningar av mänskligt varande och den planet vi lever på. Med lekfullhet och humor ställer hon allvarliga frågor om det väsentliga i livet. Cederqvists arbete är interdisciplinärt. Film, foto, performance och textila skulpturer återkommer i rumsligheter där det taktila och handfasta samspelar med snudd på upplösta illusioner och speglingar, sprungna ur teknisk upptäckarlust.

Juryn träffas i hjärtat av Cederqvists konst, av mångsidigheten och energin, av hennes kärleksfullt kritiska blick och det kittlande spännrummet mellan fokus och rastlöshet. Nyfikenheten på vad som händer härnäst är väckt."

Juryn har bestått av Maj Sandell, vd på Konsthantverkcentrum, Maria Nordin, konstnär och Carl-Axel Valén-stipendiat 2017 och Pia Lagewald, styrelseledamot i Carl-Axel Valén-stiftelsen.

Åsa Cederqvist, född 1975, är bland annat utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Hon har verkat som professionell konstnär i drygt 20 år med både utställningar, framträdanden och utsmyckningar. Cederqvist har även arbetat som lektor i konst på Textilprogrammet på Konstfack. Med Stockholm som bas har hon ställt ut både i Sverige och internationellt, samt varit på längre vistelser i Berlin. Sommaren 2023 deltar hon bland annat i utställningen Vävda rum - Sveriges största presentation av offentlig konst med tekniken Augmented Reality (AR).

Läs mer om Carl-Axel Valéns stiftelse och tidigare stipendiater.