Offentlig konst i Årbytunneln

Konstnären Stanislaw Lux har arbetat tillsammans med barn och unga i Årby när han skapat ny offentlig konst till Årbytunneln (under Årbygatan / Mälarvägen). Verket Uppdrag: Parvulism invigdes 11 november 2021.

En av alla 23 kompositioner i Stanislaw Lux offentliga verk Uppdrag: Parvulism.

En av alla 23 kompositioner i Stanislaw Lux offentliga verk Uppdrag: Parvulism. Foto: Ibrahim Ibrahim.

Barn och ungdomar i Årby fått rita teckningar utifrån olika teman, som till exempel Årbyfestivalen och Coronapandemin. Teckningarna har sedan bearbetats av Stanislaw Lux och Telma Castro, och omvandlats till betongreliefer som monterats på väggarna i tunneln. Totalt 23 olika kompositioner.

Olika berättelser finns i varje komposition. Här kan du ta del av några av dem.

Målad betongrelief. Motivet är barn i en lång rad med sura miner. En flicka svänger med ett guldband med glada miner framför barnen så de ser glada ut.

Glädjespridaren.

Inom varje barn finns det ett litet troll med ett guldband som sprider glädjen.

Guldbandet är sytt av drömmar om framtiden.

Låt inte framtiden krossa våra drömmar, för meningen med livet, är att ha ett liv med en mening.

Text: Stanislaw Lux

En teckning föreställande barn i en lång rad med sura miner. En flicka svänger med ett guldband med glada miner framför barnen så de ser glada ut.

Teckning som legat till grund för reliefen Glädjespridaren.

År 2020 arbetade jag frenetiskt i min studio med betongreliefer. Förbipasserande barn, ungdomar och vuxna ropade “Glöm inte Årbyfestivalen, den måste få plats i tunneln”. Tanken slog mig då hur viktigt detta var och jag ville därför uppfylla deras önskan.

Skolbarn började teckna deras intryck och minnen från denna stora festlighet som tar plats varje år i mitten av augusti.

Känslorna, intrycken och materialet som skapades var många. Det handlade bland annat om matlagning, målning och uppträdanden på den stora scenen med dans,
sång, musik och teater.

Det blev den största relief komposition i Årby tunneln. Skapad helt efter barnens villkor.

Text: Stanislaw Lux

Kollage av bilder på barnteckningar och utsnitt av betongrelief som skapats utifrån barnteckningarna. Teckningarna visar en fågel och människor som sjunger och uppträder.

Barnens teckningar och olika utsnitt från reliefen Festivalen.

Betongrelief. En naken kvinna sitter med benen böjda och kramar om sina knän. Hon har slutna ögon och långt, mörkt, lockigt hår.

Universums mittpunkt. Skapad av Telma Castro.

Konsten att vara självsam är en tankenöt: i vilken utsträckning är tanken godtycklig? Om jag inte vill tänka, tänker jag att jag inte vill tänka på vad jag tänker på. Medan jag tänker, glömmer jag att jag tänker på vad jag vill och om det jag vill är glömt: jag tänker.

Text: Telma Castro

Teckning föreställande en naken kvinna som sitter med benen böjda och kramar om sina knän. Hon har slutna ögon och långt, mörkt, lockigt hår.

Teckning av Victoria.

Betongrelief med en blå sol i övre vänstra hörnet. En människa i röda kläder håller en hund i koppel. Bredvid står två andra människor i blå kläder. Den ena håller i en katt.

Reliefen Samvaro.

Vi plockar pärlor ur barnens skapande (teckningar) och förvandlar dem med konstens magi.

Text: Stanislaw Lux.

Barnteckning med en blå sol i övre vänstra hörnet. En människa i röda kläder håller en hund i koppel. Bredvid står två andra människor i blå kläder. Den ena håller i en katt.

Teckning som legat till grund för reliefen Samvaro.

Betongrelief föreställande en glad kanin med en morot i handen, en flicka som säger Dumma virus Hjälp!, en kille som säger Jag är bra!, och ett barn som säger Åh corona.

Corona.

Det är en dyster, kall och regnig höstmorgon vid Årbys mötesplats. Skolbarnen är på besök och social distansering tillämpas. Barnen både tvättar och spritar sina händer och munskydd används. Corona är på frammarsch och i pandemins spår får barnen teckna deras känslor. Deras oro, rädslor och förtvivlan fångas på papper.

En teckning sticker ut. Den symboliserar en glad kanin med en morot i handen. Barnet förklarar glatt sin teckning med resonemanget att tack vare Corona är det mindre trafik, luften är renare och naturen kan andas igen.

Text: Stanislaw Lux.

Kollage av tre barnteckningar. En kanin. En flicka som säger Ahhh dumma virus gå bort Hjälp!. En kille i Nike-kläder säger Hej jag är en kille. Jag är bra!.

Teckningar med tema Corona.

Närbilder av en betongrelief föreställande tecknade utomjordingar.

Utsnitt från reliefen Rymden.

När skolbarnen senast var på besök i min studio fick de rita ett dystert tema, Corona. Nu fick de istället rita de glädjande och de upplyftande intrycken i Årby. Det var då den spontana tanken om en rymdlekpark kom till liv.

Rymdlekparken i Årby är en mycket lyckad kommunsatsning som både barn och vuxna har mycket glädje av.

Jag samlade deras teckningar.
Och nu!

Akta er!

Vi svävar!

Vi befinner oss i rymden!

På väg in i det okända.

Text: Stanislaw Lux.

Kollage av barnteckningar med rymdfarkoster och utomjordingar.

Barnens teckningar med tema rymden och rymdlekparken.

Kollage med bild på en betongrelief och olika utsnitt från samma relief. Motivet är fem glada, busiga kaniner eller harar som tittar mot en annan kanin eller hare med vingar. Kaninen med vingar har ett hjärta i ena handen och ett trollspö i den andra handen.

Busiga killar.

En varm sommardag på Årbys torg bevittnade jag ett gäng stökiga killar stå och bråka med varandra. Mitt i kaoset såg jag hur en socialarbetare gick emellan och hur samtalet lugnade dem. Plötsligt var bråket som bortblåst. Medan jag betraktade händelsen började tankarna snurra i mitt huvud:

Om man bemöter varandra med kärlek (hjärta), hopp (stjärna) och inspiration (vingar), så kan man åstadkomma mirakel.

Text: Stanislaw Lux.

Barnteckning med fem kaniner eller harar som står bredvid varandra.

Teckning som legat till grund för reliefen Busiga killar.

Betongrelief föreställande en stor teckning som ritas av en flicka i nedre vänstra hörnet. Hon ritar en hand vars fingrar blir till figurer.

Fingertoppskänslan.

Det första fingret är elakt, det andra är glatt, det tredje är skurklig, det fjärde är murklig och det femte är överkulklig.

Uppe i rymden flyger Plum, Bom och Bam tillsammans med sina vänner.

Alla är mycket märkliga figurer och jag känner till dem mycket väl.

Text: Stanislaw Lux.

Teckning föreställande en hand vars fingrar blir till figurer.

Teckningen som legat till grund för reliefen Fingertoppskänslan.

Färgglada drag och händer som gör Årby-tecknet. Bredvid, under ytan, står ett monster på en hög med guldmynt. På monstrets axel sitter en figur med utsträckta armar.

Under ytan.

Årby, ett inspirerande, spännande och mångkulturellt samhälle. Ett samhälle där människor från alla världens hörn bildar gemenskap i en vacker miljö med fina lekparker, skulpturer och blommor.

Trots all idyll, gömmer sig under ytan en drake. En drake som lockar till sig barn och ungdomar med ett falskt löfte om snabba pengar.

Ett sunt förnuft vakar samt skyddar oss från det onda.

Text: Stanislaw Lux.

Betongrelief föreställande en kvinna med stora vingar. Hon sitter på en stol och med en stor pensel ger hon en ansiktsmålning till en flicka.

Förvandling.

Vid varje festlig tillställning i Årby har vi ansikstmålning i aktivitetsrummet. Små barn ställer sig i kö och duktig personal målar barnens ansikten med olika motiv som fjärilar, blommor, prinsar, prinsessor och andra roliga figurer.

Efteråt när barnen är klara sker det en spännande process. Det sker en förvandling. Men för att påskynda den, behövs ett litet tillbehör – en Aladdinlampa.

Om man har tur kanske man hittar en Aladdinlampa på en loppmarknad, men det är långt ifrån alla lampor som fungerar. Hittar man däremot en fungerande lampa, så kan barn börja flyga, förvandlas till nyckelpigor, fjärilar och larver som sedan flyger mot solen.

Sådana mirakel händer bara i Årby.

Text: Stanislaw Lux.

Betongrelief föreställande en pojke med en hund i koppel.

Människans bästa ovän. Skapad av Telma Castro.

Tack för att du är du i en värld full av massa andra.

Text: Victoria D.S.J.

Teckning föreställande en pojke som håller en hund i koppel.

Teckning av Victoria.

Varför namnet Uppdrag: Parvulism

Stanislaw Lux har under uppdraget samarbetat med konstnären Telma Castro. De delar samma konstnärliga arbetssätt och brinner för att lyfta det som barn skapar. Deras arbetssätt, att utgå från barnens spontana och genuina fantasi, kallar de för Parvulism och verket i tunneln har därför fått namnet Uppdrag: Parvulism.

Konstnären Stanislaw Lux målar sina betongreliefer i tunneln i Årby. Foto: Ibrahim Ibrahim.

Gång- och cykeltunneln mellan Årby och Årbyskolan byggdes när bostadsområdet Årby uppfördes på 1960-talet, för att barnen skulle kunna ta sig tryggt under bilvägen.

Cirka 600 barn och ungdomar använder tunneln varje dag till och från skolan. Och andra använder den för att gå till och från bussen. Tunneln används också av cyklister och fotgängare som genomfart till stadsdelarna Röksta och Skiftinge.

Eskilstuna kommun har genomfört trygghetsvandringar i Årby och då har den här tunneln kommit upp som en mindre trygg plats för boende i alla åldrar. Som ett led i arbetet med att göra tunneln mer trivsam och därmed också tryggare, bjöd kultur- och fritidsförvaltningen in Stanislaw Lux att genomföra ett konstuppdrag tillsammans med boende i Årby.

Det är även planerat för ny belysning i tunneln.

Samverkan mellan kommunens förvaltningar

Projektet är ett samverkansprojekt mellan kultur och fritidsförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen och kommunledningskontoret.